Jednoduchá zelňačka

Jednoduchá zelňačka
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    1 hod 10 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    1 hod 30 min

Polévka je základ poctivého jídla a kysané zelí zase lék našich babiček – na tělo i duši. Když k tomu přidáte kousek voňavé klobásky a trochu smetany, vznikne hřejivá zelňačka, která vás postaví na nohy i v největší slotě.

Jednoduchá zelňačka je poctivá česká polévka plná vitamínů, která vás zahřeje během chladných nejen podzimních dní. Je to typicky česká polévka, která obsahuje ryze české suroviny jako jsou brambory, zelí a smetana. Babička nám ji takto připravovala a vždycky se po ní jen zaprášilo.

Suroviny na jednoduchou zelňačku:

  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 500 g kysaného zelí (propláchnutého, pokud je příliš kyselé)
  • 3–4 střední brambory
  • 250 g uzené klobásy nebo šunky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření a celého pepře
  • 1 litr vývaru (zeleninový nebo masový)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř dle chuti
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)

TIP: Do receptu můžete přidat čerstvou petrželku nebo libeček. Bylinky skvěle chutnají i na talíři pěkně vypadají.

Jednoduchá zelňačka postup přípravy

  1. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte cibuli na kostičky tak, aby zesklovatěla. Přidejte klobásu na kolečka a nasekaný česnek a krátce orestujte.
  2. Přidejte také veškeré koření a zaprašte základ lžící hladké mouky. Chvíli vše restujte a poté ihned zalijte vývarem. Do základu přidejte brambory nakrájené na kostičky, základ osolte a vařte do změknutí brambor.
  3. Jakmile brambory změknou, tak přidejte pokrájené kysané zelí a vařte asi 30 minut dokud zelí nezměkne. Nakonec vmíchejte kelímek tučné smetany a zjemněte tím polévku. Finálně dochuťte solí s pepřem podle chuti a můžete podávat.
  4. Polévku podávejte horkou, ozdobenou nasekanou petrželkou nebo libečkem.

O historii zelňačky jako polévky

Zelňačka, známá také jako kyselica, je tradiční polévka střední a východní Evropy, oblíbená především na Slovensku, Moravě a v Polsku. Její základ tvoří kysané zelí, které bylo už od středověku důležitým zdrojem vitamínu C v zimním období. Polévka vznikla jako jídlo chudého lidu – levná, sytá a zdravá. Postupně se začala obohacovat o brambory, klobásu, smetanu nebo uzené maso, čímž získala bohatší chuť. Každý kraj má svou variantu.

Chutnala vám jednoduchá zelňačka? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Jednoduchá zelňačka

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.